OŠ „JUGOSLAVIJA“: USPJEŠNI NA DRŽAVNOM TAKMIČENJU ZNANJA

OŠ „JUGOSLAVIJA“: USPJEŠNI NA DRŽAVNOM TAKMIČENJU ZNANJA

Učenici OŠ „Jugoslavija“ u Baru bili su uspješni na ovodgodišnjem Državnom takmičenju znanja. Danilo Janković osvojio je prvo mjesto iz biologije, a Tamara Adžić drugo. Njihova mentorka je Mirjana VučinićMilena Nikolić (mentorka Tijana Knežević) bila je druga iz engleskog jezika.

Zadovoljan uspjehom, Danilo Janković kaže da je ovo nadmetanje doživio kao izazov da provjeri svoje sposobnosti.

„Mogao sam se takmičiti i iz drugih predmeta u kojima sam isto odličan, ali mi je biologija izgledala teže od ostalih predmeta zbog velikog broja informacija, koje bi prosječan učenik nazvao ’nebitnim sitnicama’, a bile su potrebne za takmičenje. Prevazišao sam izazov i zadovoljan sam sa sobom, kao što bi bio svaki drugi prvak“, ističe on, i dodaje da je ovaj uspjeh ipak bio iznenađenje.

Prema njegovim riječima, iza ovog rezultata najviše stoji volja.

„Volja moje mentorke i njeno strpljenje, kao i moja želja da dokažem, barem sebi, da mogu da uspijem u takvom poduhvatu, gurala me je naprijed. Naravno, ne treba potcjenjivati ni moć nagrade kada se nađeš u društvu troje najboljih. Osim toga, tu je i mnogo učenja i organizacije“, objašnjava Janković. 

I Tamara Adžić ne krije zadovoljstvo.

„Ovogodišnji uspjeh na takmičenju mi mnogo znači. On je dokaz da sa dovoljno truda, rada, želje i posvećenosti mogu uspjeti sve sto poželim“, ističe ona.

Tamara kaže da osim biologije voli matematiku, slikanje, učenje o različitim kulturama i mjestima, čitanje…

„Ovo je za mene veliko postignuće, dokazala sam da sam među najboljima u Crnoj Gori. Veoma sam zadovoljna i mnogo mi znači, jer se sav trud na kraju isplatio“, komentariše svoj uspjeh Milena Nikolić, dodajući da iza ovog rezultata stoje trud, predanost, ljubav prema engleskom jeziku, kao i podrška od strane prijatelja, porodice i mentorke.

Milena je veoma svestrana. Voli razne vrste umjetnosti. Često crta, čita, kako na našem, tako i na engleskom jeziku. Pored toga, trenira i rukomet.

Uspjeh na takmičenjima zahtijeva i veliki entuzijazam mentora, a rad sa talentovanim učenicima bio je otežan zbog pandemije COVID-19.

„Nije bilo jednostavno sve organizovati. Problem je što pandemija traje dvije godine, a praktično jednu godinu djeca nisu redovno pohađala nastavu, već onlajn. Iako ove školske godine časovi traju po pola sata, drugačije je kad vrijeme provode u školi. Poslije redovne nastave smo svakodnevno radili dva do tri sata“, kaže profesorica biologije Mirjana Vučinić.

Ona ističe da učenici pokazuju veliko interesovanje za pohađanje dodatne nastave iz biologije. Ove godine ih je bilo više, a njih četvoro su se plasirali za takmičenje. Na Opštinskom takmičenju, koje tradicionalno organizuje Aktiv biologa Bar, đaci OŠ „Jugoslavija“ postigli su zavidan uspjeh: Prvo mjesto osvojio je Danilo Janković, drugo Tamara Adžić,  treće Rejhana Zejnilović, a peto Azra Čuturić.

„Zadovoljna sam kad osjetim kod učenika tu žar i ljubav prema biologiji i onda se trudim da je još više razvijam i učvršćujem. Kad radimo, i ja i učenici, ne gledamo na sat, ne osjećamo ni glad ni žeđ… Napravimo malu pauzu i uglavnom oni traže da nastavimo da radimo. I tako svakodnevno“, priča profesorica Vučinić.

I profesorica engleskog jezika Tijana Knežević ocjenjuje da je pandemija otežala rad sa učenicima, posebno sa nadarenima. Mada, kako kaže, takvi đaci su i u ovim novim uslovima održali motivisanost i predanost učenju, a i dodatna nastava svakako izuzetno doprinosi radu.

„Talentovani učenici uvijek su veoma zainteresovani za dodatnu nastavu iz engleskog jezika i to je najčešće jedino vrijeme kada se uspijemo kvalitetno posvetiti nadograđivanju znanja i obogaćivanju živog govora i ostalih vještina“, ističe ona.

Knežević smatra da iza ovog rezultata stoji predanost i motivisanost zajedničkim uspjehom.

„Pored izuzetnog talenta i znanja učenice, smatram da je presudna bila pozitivna i nesputavajuća radna atmosfera, uzajamno povjerenje, razvijanje autonomije učenice i bezuslovna podrška“, ocjenjuje ona.

Lj. V.

Preuzeto sa sajta  https://zuns.me/prosvjetni-rad/clanak/o%C5%A1-%E2%80%9Ejugoslavija%E2%80%9C-uspje%C5%A1ni-na-dr%C5%BEavnom-takmi%C4%8Denju-znanja