OŠ JUGOSLAVIJA SVEUKUPNI POBJEDNIK ŠKOLSKIH SPORTSKIH IGARA CG ZA 2021.

OŠ JUGOSLAVIJA SVEUKUPNI POBJEDNIK ŠKOLSKIH SPORTSKIH IGARA CG ZA 2021.

Na redovnoj godišnjoj skupštini Crnogorskog sportskog saveza, OŠ “Jugoslavija” proglašena je za sveukupnog pobjednika na Školskim sportskim igrama Crne Gore za 2021. godinu. Pehar za najuspješniju školu uručen je profesoru Goranu Kankarašu u Kulturno informativnom centru Budo Tomović u Podgorici.

”Naša škola je dobila ovo veliko priznanje zahvaljujući sjajnim đacima. Sve je počelo od septembra, kada smo osvojili bronzanu medalju na Svjetskom školskom prvenstvu u odbojci. Ekipu je predvodio profesor Milorad Đonović. U oktobru su uslijedile Opštinske sportske igre, na kojima su odbojkaši i odbojkašice osvojili prvo mjesto. Rukometaši takođe, a prvaci su bili i atletičari i atletičarke”, nabrojao je uspjehe učenika profesor Kankaraš.

Krajem novembra uslijedila su regionalna prvenstva, na kojima su odbojkašice škole bile prve, odbojkaši drugi, košarkaši prvi, atletičarke i atletičari-prvaci. U decembru su održana državna prvenstva iz svih sportova, osim atletike. Na Državnom prvenstvu u odbojci, čiji je domaćin bila naša škola, odbojkašice su osvojile drugo mjesto, dok smo u podgoričkoj školi “Vuk Stefanović Karadžić” osvojili prvo mjesto iz košarke.

“Fizička aktivnost učenika je jako bitna, posebno u savremenom trenutku, kada djeca sve više vremena provode koristeći kompjutere, telefone, tablete, sjede… Sve to utiče na njihove fizičke sposobnosti, dolazi do deformiteta kičme, razvija se gojaznost”, ukazuje Kankaraš.

O impresijama povodom sportskih uspjeha, razgovarali smo i sa učenicima, sportistima. Lana Marković je odbojku počela da trenira od malena. Njen trener je profesor Vladimir Milačić. Lana kaže da su presrećni kada postignu ovako dobre rezultate, koji nijesu samo lični, već  uspjeh  kompletne škole.

Učenik Luka Kovačević je uspješni košarkaš.

“Godina nam je dobro počela još od opštinskog prvenstva, nastavili smo aktivno treniranje i osvojili regionalno takmičenje, a kruna uspjeha je prvo mjesto na Državnom prvenstvu u košarci”, srećan je Luka.

Odbojkaška ekipa škole je bila jedini predstavnik Crne Gore na Svjetskom školskom prvenstvu u Beogradu, odakle se vratila sa osvojenom bronzanom medaljom. To je prvi put da neka školska ekipa iz naše države donese medalju.

Učenik Haris Hasanović je član muške atletske ekipe, koja je osvojila prvo mjesto na opštinskom i regionalnom takmičenju. Prvo mjesto su osvojile i njihove drugarice iz ženske atletske ekipe. Njihov mentor je profesorica fizičke kulture i vaspitanja Ivana Vukićević. U atletskoj ekipi su i učenici koji ne treniraju atletiku, a koji vrlo često na takmičenjima osvoje medalje.

“Nastavnica sa nama redovno trenira  i uči nas atletskim tehnikama”, kaže Haris.

Učenik Balša Lalatović je dva puta osvajao 3. mjesto na Omladinskom prvenstvu Crne Gore u šahu. Iako je šah, zahvaljujući djedu, počeo da igra sa tri godine, talenat nije dovoljan, mora se raditi i trenirati, kaže Balša i ističe da je mnogo naučio od trenera Maksima LutovcaMiloša Pečurice, a sada stalno trenira u okviru šahovske sekcije škole, koju vodi profesor Milorad  Đonović.

“Aktiv profesora fizičke kulture OŠ ‘Jugoslavija’ ponosan je na učenike koji postižu izvanredne rezultate na raznim takmičenjima. Uspjeh je tim veći što se nastava izvodi u sali koja je izraubovana od vremena, bez adekvatnih uslova. Neshvatljivo je da Bar koji ima odlične uslove za razvoj sportskog turizma i organizaciju sportskih takmičenja evropskog nivoa, uz gradsku dvoranu, nema još jednu fiskulturnu salu koja bi svojim dimenzijama zadovoljila neophodne uslove i kriterijume. Nadamo se da će rezultati o kojima smo pričali, pokrenuti i biti podsticaj, prije svega, lokalnoj samoupravi i ministarstvu prosvjete da našoj školskoj sali vratimo nekadašnji sjaj, te da će, kao nekada, ponovo biti kultno mjesto za sportiste mlađih kategorija”, zaključuje Kankaraš.